7 vragen over de future of finance (2024)

Zeynep Deldag van EY beantwoordt zeven vragen over de toekomst van de finance functie.

Ook in de finance functie van de toekomst speelt de menselijke factor een rol van betekenis. Dat is wel zo’n beetje de enige constante, want in de omgeving verandert er veel. Zeynep Deldag van EY praat ons bij.

1.Hoe ziet de toekomst van de finance functie er in de basis uit?

“Vrij opwindend, durf ik wel te stellen. Ten eerste gaat de personeelsstrategie uit van kwantitatief minder medewerkers die echter veel hoger zijn opgeleid. Daarnaast is de finance functie niet langer voor processen verantwoordelijk, maar zal het accent verlegd worden naar de diensten van de organisatie. De strategische focus ligt daarbij op de beschikbaarheid, bewerking en analyse van data; de belangrijkste troef van de finance functie. Op het gebied van technologie kiest finance voor een aanpak gericht op snelheid en schaalbaarheid om het innovatieve vermogen van de organisatie te versterken.”

2. Hoe ziet het dienstverleningsmodel van de finance functie er in de toekomst uit?

“Om de groeiagenda van organisaties te ondersteunen, zal de finance functie zich richten op nieuwe modellen die waarde toevoegen. Standaardisering van werkwijzen en automatisering van processen en transacties staan daarbij centraal. Afhankelijk van de strategie van de organisatie kiezen sommige organisaties bijvoorbeeld voor migratie naar gedeelde diensten of een center of excellence. Het alternatief is de keuze voor een scherpe verdeling van verantwoordelijkheden tussen corporate en decentrale financiële teams. Een goed voorbeeld van een nieuwe dienst die de financiële afdeling kan leveren, gebruikmakend van de kracht van data, is het ondersteunen van de organisatie op het gebied van onder andere strategische prijsstelling, analyse van de winstgevendheid van klanten, uitgavenbeheer en kostenoptimalisatie.”

3. Welke rol speelt talent in de transformatie van finance?

“De menselijke factor speelt ook in de toekomst een blijvende rol van betekenis, maar niet zozeer in de traditionele zin van het administratieve verwerkingsproces. Er is behoefte aan nieuw talent, zoals data scientists en data engineers. Zij hebben verstand van innovatieve technologie en begrijpen hoe die kan bijdragen aan de doelstellingen van de organisatie. Dat gaat niet vanzelf. De CFO moet het lef tonen om finance op een radicaal nieuwe leest te schoeien. Om een rol als businesspartner van de organisatie te kunnen vervullen, moet de CFO bereid én in staat zijn om over de grenzen van het eigen vakgebied heen te kijken en daar het talent te werven dat waarde toevoegt aan het team.”

4. Welke valkuilen kunnen een bedreiging voor succesvolle transformaties vormen?

“Een geslaagde transformatie begint met een duidelijke visie. Ontbreekt die, dan wordt het een kansloze missie. Daarnaast moet de finance functie veranderbereidheid als topprioriteit definiëren; een business as usual-benadering is dan killing. Bovendien maakt een gebrek aan investeringen in het transformatieproces zelf, maar bijvoorbeeld ook in datakwaliteit, een succesvolle transformatie onmogelijk. Om nog maar te zwijgen over de veelbesproken IT-legacy. Dit is bepaald geen eenvoudig te omzeilen valkuil. Sterker nog, het is een showstopper van jewelste. Aanpakken dus!”

5. Kan de IT-legacy op een structurele manier worden aangepakt?

“Ja, dat kan wel degelijk. Daarvoor is het nodig om het applicatielandschap te evalueren vanuit een IT-perspectief en een ondernemingsperspectief. Wat dat laatste betreft is het noodzakelijk dat applicaties qua architectuur, technologie en functionaliteit volledig zijn afgestemd op de business in termen van aansluiting, waarde en flexibiliteit. Dat klinkt ingrijpend en dat is het in veel gevallen ook. Besef wel dat applicaties die onvoldoende zijn gestroomlijnd met de business een risico kunnen vormen voor kosten of reputatie. Bezien vanuit het IT-perspectief is het zaak om de total cost of ownership te beheersen, complexiteit te vermijden en schaalbaarheid in te bouwen.”

6. Wat zijn de belangrijkste nieuwe technologieën die finance gaat gebruiken?

“RPA (Robotic Process Automation), advanced data analytics, cloud, software-as-a-service en artificial intelligence. Deze technologieën luiden het definitieve einde in van bestaande ergernissen. Handmatige en foutgevoelige verwerking van transacties? Dat gaan we nooit meer doen. Onduidelijke of onvolledige beleidsadviezen? Niet meer aan de orde, omdat we ons baseren op keiharde data die we grondig hebben geanalyseerd. Een gebrek aan verwerkings- of opslagcapaciteit? Dankzij de cloud hebben we er geen last meer van. Geen zin meer om zelf na te denken en alle kaarten op kunstmatige intelligentie? Nee, dat is een misverstand. We moeten vooral wel zelf blijven nadenken. Maar technieken als machine learning gaan ons ondersteunen in het denkproces.”

7. Heb je nog goede adviezen voor CFO’s?

“Formuleer een duidelijke visie en betrek de belangrijkste stakeholders in dat proces, zoals de IT-organisatie. Werk intensief samen met de business en blijf weg van het contraproductieve silodenken. Schroef de investeringen in digitalisering fors op en besef dat data cruciaal voor de finance functie is. Houd de blik op de toekomst gericht en zorg ervoor dat het finance team qua bemensing en technologie maximaal toekomstbestendig is. Waar het in de kern eigenlijk om draait: omarm verandering!”

7 vragen over de future of finance (2024)
Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Jamar Nader

Last Updated:

Views: 5773

Rating: 4.4 / 5 (55 voted)

Reviews: 94% of readers found this page helpful

Author information

Name: Jamar Nader

Birthday: 1995-02-28

Address: Apt. 536 6162 Reichel Greens, Port Zackaryside, CT 22682-9804

Phone: +9958384818317

Job: IT Representative

Hobby: Scrapbooking, Hiking, Hunting, Kite flying, Blacksmithing, Video gaming, Foraging

Introduction: My name is Jamar Nader, I am a fine, shiny, colorful, bright, nice, perfect, curious person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.